2012. június 27.

Mosolyfestők és a macskamérő

Vasárnap délután nekiindultunk felmérni a terepet. A jól megtervezett rendszer, miszerint mindenki be van osztva a szobákba, már az első 10perc után felborult. Most fel tudtunk menni a kicsik szobáiba is, ami múltkor kimaradt a délutáni alvás miatt.
Jelenleg úgy néz ki, hogy a kicsiknél az előteret és az abból nyíló két szobát egy csapat csinálja, hogy meglegyen az összhang a terek között. Eddigi terveik szerint egy letisztult, mesevilág van készülőben.
A nagyoknál eredetileg két szobát terveztünk. Ebből az egyikre Noémi egyből lecsapott, mondván, az lesz az ő Zene szobája. A másikba, a türkizkék színű szobába,ha jól sejtem nonfiguratív mintát gondoltak a lányok. Itt jelenleg fiúk laknak, de mivel ez változik, nincs könnyű dolguk Karináéknak.
Kriszti -aki egyébként keményen dolgozik a logón!- meglátott egy amolyan szerelem első látásra mintát, ezért ő egyedül kapott egy harmadik szobát.

Végül egy kis képes válogatás a vasárnapunkról:



2012. június 20.

Gyerekekkel, szeretettel! - A helyszín és a név

A helyszín

Megkaptuk a várt választ az újpesti Átmeneti Otthontól! Mehetünk festeni! :)
Hétfőn voltam egy előzetes megbeszélésen, ahol elmondtam az intézmény vezetőjének, hogy mit szeretnénk csinálni. Körbevezetett az épületben, megnéztem a szobákat, és már járt az agyam, pörögtek az ötletek, hogy hova mit lehetne.
Vasárnap megyek a lányokkal felmérni a szobákat, falakat, hogy méretarányos terveket tudjanak készíteni.
Az otthonról készítettem egy rajzot, ezzel kis ízelítőt adva a lánykáknak, hogy mire számítsanak:


A 8 szobából 4-et szeretnénk kifesteni, plusz egy folyosót. Így 2-3 emberre jut egy-egy szoba. Én a folyosót vállaltam. :) A második emeleten a nagyon kis gyermekek (0-5év) szobái találhatók, az elsőn a nagyobbakéi.
Az elképzelés az, hogy minden szobában egy téma köré terveznénk a mintákat. A kisgyermekeknek mesés világban gondolkodunk, míg a nagyobbaknál már szóba jöhet a nonfiguratív, ornamentika, stb.

A név

Felmerült a kérdés, hogy legyen-e neve a csapatnak. Folyt a hosszas brainstorming szóban és facebookon, mire megszületett a név, ami tökéletesen magában foglalja a mozgalom esszenciáját. A nevünk mostantól a Mosolyfestők.
Szerintem nem szorul magyarázatra...Kriszti elvállalta a logo megtervezését. Hajrá Kriszti, váruk a tervet! :)














2012. június 14.

Gyerekekkel, szeretettel! - Rólunk

A CSAPAT:

A tagok mind 10. osztályosok lakberendező szakon, és ma csatlakozott Szilvi, 
aki már 13. évfolyamos, bútorműves.



Az első lépések:

Mikor megalakult a festő brigád, kihagyhatatlan egy zárt csoport létrehozása facebookon, a simább információáramlás érdekében. Persze, még így is néha problémás, hogy elfelejtenek előzményeket olvasni és egy infót kénytelen vagyok többször leírni. :) De ez a legkevesebb!
Mivel a csapatban többen is szeretnek, és tudnak is fotózni, vagy fotózkodni, így kihagyhatatlan egy portfólió készítése az elején! Tinik, imádom! :)
Ha minden jól megy - már pedig miért ne? - még kisfilmet is tervezünk. Igazából nem is a videó felvétele, vagy vágása, tárgyi feltétele a nehézkes, mert minden adott. Az időzítés. Próbáljunk 12 elfoglalt, nyáron dolgozó embert összeszervezni pár órára, amikor mindenki ráér... No, hát ez kihívás! De optimista lévén, nem aggódok ezen sem! :)

Heti történések:

Ma hívott a TRILAK megbízott értékesítője, hogy jövőhéten szerdán vagy csütörtökön hozzák a festéket a suliba! Szuper, még cipelnünk sem kell a gyárból :)
Megkerestem két intézményt, ahol szívesen festenénk, mert fontos, hogy az ott eltöltött idő kellemes hangulatban teljen. Az egyik a Wesley János Óvoda, amit sokan csak a hajléktalan gyermekek óvodájaként ismernek, a másik az újpesti "Aranyhíd" Gyermekek Átmeneti Otthona. 

És most várunk...




















2012. június 12.

Gyerekekkel, szeretettel! - A születés


Mint azt sokan tudják, a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskolában tanítok Újpesten. Sokáig nem tudtam eldönteni, hogy mit szeretek jobban: tanítani vagy falat festeni. Aztán rájöttem, hogy nem kell feltétlenül választani, főleg ha mindkettő örömet okoz.


Egyik nap jött az ötlet, hogy mi lenne ha összeolvasztanám a kettőt?
És egyszer csak megszületett A TERV!
Összeállítok egy lelkes diákokból álló csapatot, és egy cég festékbeli támogatásával elmegyünk faldekorációt készíteni olyan hely(ek)re, ahol szükség van a szebb, barátságosabb környezetre, csak éppen nincs rá keret. Gondolok itt árvaházra, átmeneti otthonra, vagy épp a hajléktalanok óvodájára. Ezzel a gyerekek szociális érzékenységét is fejleszthetjük, új technikákat tanulnak meg, ami hasznos lehet, ha lakberendezők akarnak lenni.



Mielőtt bármit is tettem volna az ügyben, megkérdeztem az egyik osztályban, hogy lenne-e kedvük nyáron falat dekorálni 0Ft-ért, több napon át, és nyár lévén még 5-ös sem jár. :) Számítottam rá, hogy lesz jelentkező, na de hogy 2-nél több??? Amikor láttam a 10 kezet a levegőben, akkor eszméltem rá, hogy erre a megmozdulásra szükség van. És amikor kérdezgetnek, hogy "na mikor megyünk már festeni?" akkor csak megerősítettek, hogy még nem tudom sem azt, hogy lesz-e rá támogatás, vagy hova megyünk egyáltalán, de meg KELL csinálni!!!
Első lépésben beszéltem az iskola igazgatójával, Koronka Lajossal, aki maximális támogatást adott ebben az ügyben! Megírtuk a levelet a TRILAK Kft-nek, és majd két héten belül meg is jött a pozitív válasz: kapunk felszerelést!!!

2012. június 11.

A gyerekszoba képekben

A korábbi videón látható munkám képekben:




A szoba festés előtt


Mókus a villanykapcsolón

Bal sarokban

a róka..

..és a süni.

Ágy felett a fa

Bagollyal, és virágokkal, csak fiúsan :)



Csibe virágokkal a jobb sarokban